GLC

13 syarikat GLC ikrar perangi rasuah
Pengarah Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia (MACC) Sabah,  Jalil Jaafar (kedua kanan) menerima Ikrar Integriti Korporat (CIP) dari CEO Sabah Energy, Dato' Harun Ismail (kiri), disaksikan oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Musa Aman (kedua kiri) and Setiausaha Negeri Sabah, Tan Sri Sukarti Wakiman (kanan).

Oleh Fizah Yusof
Gambar oleh Oliver Majaham

Tiga belas Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) telah menandatangani Ikrar Integriti Korporat di seminar penutupan Sistem Integriti Korporat Malaysia (CISM) di Magellan Sutera Harbour, semalam.

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Musa Aman

Program ini bertujuan untuk meningkatkan tadbir urus korporat dan etika perniagaan.

"Memerangi rasuah adalah salah satu penekanan utama kerajaan," kata Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Musa Aman dalam ucapan penutup beliau.

Musa menjelaskan bahawa di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), ada pelbagai Petunjuk Prestasi Utama (KPI), Indeks Persepsi Rasuah (CPI) dan Barometer Rasuah Global (GBC) yang diuruskan oleh Transparency International yang memantau tanda-tanda rasuah dalam tindakan kerajaan dan eksekutif .

"Saya percaya bahawa komitmen kerajaan akan membawa kesan positif kepada usaha untuk memerangi rasuah dalam perkhidmatan awam, sektor korporat, GLC dan badan-badan berkanun di negeri ini," katanya.

Beliau juga menggesa semua pihak untuk menyokong program ini kerana ia adalah penting bagi orang ramai untuk mengambil bahagian dalam usaha membanteras rasuah.

"Langkah-langkah serius perlu diambil terhadap salah laku," kata beliau.

Presiden Institut Integriti Malaysia, Datuk Dr Mohd Tap Salleh

Menurut Presiden Institut Integriti Malaysia, Datuk Dr Mohd Tap Salleh, Sistem Integriti Korporat Malaysia (CISM) adalah salah satu inisiatif oleh Institut itu untuk menjadikan Malaysia bebas rasuah. Katanya, kira-kira 250 syarikat sudah menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP).

"CIP adalah kenyataan komitmen dan niat yang dibuat oleh syarikat untuk mengisytiharkan mereka mengguna pakai tadbir urus yang baik.

Untuk menyerlahkan betapa seriusnya penyelewengan korporat, Mohd Tap memberitahu peserta seminar bahawa jika sesebuah syarikat senarai awam melanggar undang-undang, lembaga pengarah bertanggungjawab untuk membayar denda yang berat, yang katanya dikenakan denda purata RM150,000. 

Sabah adalah negeri ketujuh mengadakan program Korporat Sistem Integriti Malaysia (CISM). Sebelum ini, program ini diadakan di Pulau Pinang, Perak, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Pahang. - Insight Sabah

Diterbitkan pada Julai 05, 2013

English 中文 Kadazan
Bookmark and Share
Your Comment

Your email address already exist, please sign in to post your comments

Fields marked with (*) are REQUIRED
CAPTCHA ImageReload Image
In pictures
Heart of Borneo International Conference

Heart of Borneo International Conference

View

CM accompanies DPM on working visit to Vietnam

CM accompanies DPM on working visit to Vietnam

View

DPM dialogue session with Sabah Bumiputera entrepreneurs

DPM dialogue session with Sabah Bumiputera entrepreneurs

View

Quotes of the Day
Most popular
What's on