Akuakultur

Industri rumpai laut sasar RM1.45 bilion hasil menjelang 2020 

Rumpai laut bernilai tinggi yang dipamerkan termasuk spesies Kappaphycus alverazii, Euchema spinosom .

Oleh M.Izham B. Hashim
Gambar oleh Victor Lo

Industri rumpai laut di Malaysia bersedia menghasilkan 150,000 tan metrik rumpai laut sudah diproses yang berkualiti tinggi bernilai RM1.45 bilion menjelang tahun 2020.

Sabah adalah satu-satunya negeri pengeluar rumpai laut di Malaysia dan dijangka meningkatkan pengeluaran kepada 35,000 tan metrik tahun ini daripada 23,940 tan metrik pada 2012 untuk memenuhi permintaan global bagi produk yang semakin meningkat itu.

​Profesor Dr. Suhaimi Mohd Yasir, Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Profesor di Universiti Malaysia Sabah (UMS) Dr Suhaimi Mohd Yasir berkata, penanaman rumpai laut merupakan sektor pertumbuhan tinggi dengan potensi yang amat besar, di mana rumpai laut yang diproses semakin luas penggunaannya sebagai bahan tambahan dalam industri makanan, kosmetik, produk kesihatan, farmaseutikal, hortikultur dan biofuel.

Semporna adalah pengeluar rumpai laut utama di negara ini dan menjadi daerah di bawah Kawasan Ekonomi Utama Negara (NKEA). Pada 2012, Sabah menguasai industri rumpai laut dengan pendapatan RM66 juta. Menurut sumber industri, sekurang-kurangnya 8,000 hektar (19,2000 ekar) dikhususkan untuk pertanian rumpai laut di seluruh pantai timur Sabah, kebanyakannya daripada alverazii Kappaphycus dengan spesies spinosom Euchema.

Dengan matlamat memaksimumkan pengeluaran, tambahan 3,000 hektar dizonkan untuk pembangunan tahun ini di bawah projek estet mini rumpai laut yang akan membawa kepada keseluruhan jumlah 11,000 hektar yang dizonkan untuk penanaman rumpai laut.

Selain itu, seluas 40,000 hektar lagi juga dikenalpasti bagi sektor itu, yang dijangka menjana 150,000 tan metrik rumpai laut setiap tahun.

Menurut Suhaimi, ketika pertanian rumpai laut secara tradisinya merupakan aktiviti ekonomi berintensifkan kerja keras, usaha sedang dijalankan untuk memperkenalkan sistem yang lebih tersusun dan bersepadu yang akan menjadikan industri itu lebih cekap dalam memastikan pengeluaran konsisten industri rumpai laut berkualiti tinggi.

Dr Suhaimi berkata demikian di Persidangan Bio-Borneo 2013, yang mengumpulkan pakar-pakar dari seluruh dunia untuk memberi tumpuan kepada pembangunan bioteknologi dan potensi inovasi Sabah dan Sarawak melalui projek Program Transformasi Bio Ekonomi (BTP) yang digariskan oleh kerajaan.

"Ia tidak lagi menjadi projek kecil-kecilan. Kita bercakap mengenai membuka 50,000 hingga 100,000 hektar yang akan menjana pengeluaran kira-kira 200,000 hingga 300,000 tan setahun," katanya

Menurut Dr Suhaimi, rancangan itu membabitkan ladang kelompok sebagai estate pengeluar rumpai laut dan menggerakkan industri itu dalam pembangunan produk hiliran

"Dengan mewujudkan ladang pengeluaran rumpai laut, ini akan membuat operasi lebih buruh cekap, berpusat, teratur dan produktif. Lagipun, sistem berpusat juga membolehkan penggunaan teknologi baru dan amalan pengurusan terbaik," katanya.

UMS telah memodenkan teknologi pertanian rumpai laut dengan memperkenalkan model lebih sistematik yang menggabungkan penggunaan tali yang direka khas berasaskan rumpai laut, aplikasi baja rumpai laut dan jadual pin pembenihan.

Semua empat ciptaan inovatif direka dan dibangunkan oleh pasukan penyelidik yang diketuai oleh Prof Madya Dr Suhaimi Mohd Yasir.

Dari segi pembangunan produk hiliran, rumpai laut kebanyakannya ditanam untuk Karagenan, serbuk yang diekstrak daripada rumpai laut yang sangat bernilai dalam industri makanan untuk pemekatan dan penstabilan.

Sebagai bahan tambahan makanan, penyelidikan menunjukkan bahawa karagenan membentuk gel yang teguh menggabungkan bahan-bahan campuran dan pada masa yang sama mengekalkan ia kelicinan tekstur yang konsisten.

Ia biasanya digunakan dalam makanan tenusu untuk menyimpan ais krim dan yogurt berkrim; produk daging untuk memulihkan jus dan kelembutan serta pengganti gelatin dan pektin.

"Masa depan industri ini memang mantap, didorong oleh peningkatan permintaan bagi rumpai laut proses, kerana signifikannya yang semakin meningkat dalam pelbagai industri di seluruh dunia," kata Dr Suhaimi.

Dari segi pembangunan produk hiliran, Dr Suhaimi berkata, UMS menubuhkan perintis tumbuhan di Tawau untuk memproses produk rumpai laut menjadi produk bernilai tinggi seperti plastik bio, bio-kapsul dan serbuk campuran (karagenan). - Insight Sabah

Diterbitkan pada Februari 27, 2013

Carian lain:

karagenan, rumpai laut, semporna, sabah,

English 中文 Kadazan
Bookmark and Share
Your Comment

Your email address already exist, please sign in to post your comments

Fields marked with (*) are REQUIRED
CAPTCHA ImageReload Image
In pictures
Heart of Borneo International Conference

Heart of Borneo International Conference

View

CM accompanies DPM on working visit to Vietnam

CM accompanies DPM on working visit to Vietnam

View

DPM dialogue session with Sabah Bumiputera entrepreneurs

DPM dialogue session with Sabah Bumiputera entrepreneurs

View

Quotes of the Day
Most popular
What's on