GM1M

Guru-guru adalah pemacu pembangunan

Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin (tengah) melancarkan Perhimpunan Guru Muda 1Malaysia (GM1M), sambil diperhati Ketua Menteri Musa Aman (kedua kanan), Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Masidi Manjun (kedua kiri), Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah Salleh Said Keruak (kiri) dan Ketua GM1M, Darwis Ambo Sakka (kanan)

Oleh Elaine Mah dan Fizah Yusof
Gambar oleh Oliver Majaham

Berucap di depan kira-kira 4,500 guru muda di Perhimpunan Guru-guru Muda 1Malaysia (GM1M) di Kota Kinabalu semalam, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Pelajaran, bercakap mengenai tanggungjawab berat yang dipikul oleh guru-guru di negara kini dan peranan mereka dalam memenuhi aspirasi negara supaya menjadi sebuah negara maju menjelang 2020.

Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin

"Dalam tempoh tujuh tahun, kami mahu membentuk minda muda yang berpendidikan tinggi, yang mempunyai kemahiran dan pengetahuan diperlukan untuk membantu pembangunan negara dalam pelbagai sektor."

Untuk berjaya pada masa depan, kita mesti berusaha untuk mencapai kecemerlangan dan tanggungjawab untuk membawa kita di sana terletak di tangan guru," katanya.

Menurut Muhyiddin, guru-guru muda merupakan kumpulan yang sangat penting dalam sektor pendidikan kerana 49.5 peratus daripada guru-guru di negara ini berusia di antara 21 dan 35 tahun.

"Sebagai guru muda, perjalanan anda masih panjang di hadapan. Mungkin 25-30 tahun lagi. Oleh itu, anda akan menjadi golongan yang menentukan sama ada sistem pendidikan kita akan berjaya atau sebaliknya," katanya.

Ilham daripada Muhyiddin, pergerakan GM1M bertujuan menghubungkan guru muda dengan Kementerian Pelajaran, untuk melaksanakan Pembangunan Pendidikan Rancangan Malaysia 2013 - 2025 dengan lebih baik.

Ketua Menteri Musa Aman

Ketua Menteri, Datuk Musa Aman memuji dedikasi guru-guru di negeri ini. Guru adalah model peranan kepada pelajar dan katanya, peranan dan sumbangan mereka kepada kemajuan dan pembangunan modal insan di negara ini adalah amat dihargai.

"Kerajaan negeri sedar bahawa tanpa kerja keras, dedikasi dan pengorbanan guru-guru yang berkhidmat di semua bahagian di negeri ini, kita tidak akan dapat menghasilkan modal insan yang cukup berkualiti dan cekap membawa perubahan seperti yang dihasratkan oleh kerajaan, terutama di Sabah," katanya.

Musa memberi jaminan kepada guru-guru bahawa kerajaan negeri akan terus memberi sokongan dan bantuan kepada mana-mana program yang dimulakan oleh Kementerian Pendidikan bagi meningkatkan tahap profesionalisme di kalangan guru-guru di negeri ini.

Beliau turut menggesa guru-guru muda untuk terus bekerja dan berkhidmat dengan bangga dan komitmen untuk mendidik anak-anak muda dan pada masa yang sama membantu merealisasikan agenda pembangunan negara.

"Saya berharap guru boleh cemerlang dalam tanggungjawab mereka mendidik dan membimbing golongan muda supaya menjadi pemimpin masa depan yang berpengetahuan. Guru-guru dan sekolah cemerlang mampu melahirkan ramai pelajar cemerlang," katanya. - Insight Sabah

Diterbitkan pada Februari 24, 2013

English 中文 Kadazan
Bookmark and Share
Your Comment

Your email address already exist, please sign in to post your comments

Fields marked with (*) are REQUIRED
CAPTCHA ImageReload Image
In pictures
Heart of Borneo International Conference

Heart of Borneo International Conference

View

CM accompanies DPM on working visit to Vietnam

CM accompanies DPM on working visit to Vietnam

View

DPM dialogue session with Sabah Bumiputera entrepreneurs

DPM dialogue session with Sabah Bumiputera entrepreneurs

View

Quotes of the Day
Most popular
What's on